Show simple item record

Consultant
dc.contributor.advisor
Mészáros, Róbert
Author
dc.contributor.author
Hőgyw, Dorottya 
Availability Date
dc.date.accessioned
2018-04-27T14:28:27Z
Availability Date
dc.date.available
2018-04-27T14:28:27Z
Release
dc.date.issued
2016
uri
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10831/37909
Abstract
dc.description.abstract
Az ipar számos területén egyre növekvő kereslet van a hosszú élettartamú nanoemulziókra. Hosszú távú stabilitást mutató emulziók előállítása azonban nem egyszerű feladat, hiszen az emulziók termodinamikailag nem stabil rendszerek. Az irodalomban több helyen is beszámoltak a polimer/tenzid elegyek stabilizálószerként való alkalmazásáról. A szakdolgozati munkám során az ellentétes töltésű polielektrolit/tenzid elegyek stabilizáló hatását vizsgáltam. Kationos polimerként poli(etilén-imin)-t (PEI), anionos tenzidként nátrium-dodecil-szulfátot (NaDS) használtam. Az emulziókat különböző emulziókészítési technikák alkalmazásával készítettem. Először Ultra-turrax keverővel állítottam elő emulziókat, azonban ezzel az eljárással egy napnál hosszabb stabilitást mutató rendszereket nem sikerült létrehozni. Ezt követően az emulgeálást ultraszonikátorral, valamint magasnyomású homogenizátorral (HPH) végeztem. A polielektrolit koncentrációjának és töltésének, a tenzidkoncentráció változtatásának, valamint az inert elektrolit jelenlétének szerepét tanulmányoztam. Továbbá az ultraszonikálás időtartamának, intenzitásának emulzióstabilizálásra gyakorolt hatását vizsgáltam egy hónapos időskálán. Sikerült HPH-val, és ultraszonikátorral pár száz nanométeres cseppeket tartalmazó emulziókat előállítani 100 ppm PEI, 10 mM NaDS, és 10 mM NaCl jelenlétében, azonban az ultrahangos emulziókészítés reprodukálhatósága nem volt teljesen sikeres. Ezekben az esetekben is a cseppek lassú aggregálódása volt megfigyelhető több hetes időskálán. A polielektrolit/tenzid elegyek stabilizáló mechanizmusa egyelőre kérdéses, további vizsgálatokat igényel. Az eddig tapasztaltak alapján úgy tűnik, hogy meghatározóbb szerepe lehet az emulzióstabilitásban a diszpergálási eljárásnak, mint az emulgeálószernek. A jövőbeni terveim közt szerepel, hogy alaposabban tanulmányozzam HPH-val való emulziókészítést.hu_HU
Language
dc.language.iso
magyarhu_HU
Title
dc.title
Emulziók készítése polimer/tenzid elegyek segítségévelhu_HU
Language
dc.language.rfc3066
hun
Abstract in English
dc.description.abstracteng
An increasing demand can be observed for long-lasting nanoemulsions among numerous sectors of the industry. However, nanoemulsions are thermodynamically unstable systems, representing difficulty in the production of emulsions with durable stability. Nonetheless, a few scientific papers have already been written about the potential usage of polymer/surfactant mixtures as emulsion stabilizers. Throughout my research, I investigated the stabilizing effects of oppositely charged polyelectrolyte/surfactant mixtures. As a cationic polymer I used poly(ethylene-imine) (PEI), while the anionic surfactant was sodium-dodecyl-sulphate (SDS). The emulsions were created by using different types of emulsification techniques. Initially, Ultra-turrax mixing was applied, however this method did not allow me to produce emulsions showing long-term stability. Consequently, I prepared the emulsions with an ultrasonicator, and finally using a high-pressure homogenizer (HPH). The concentration and charges of the PEI, along with the effects of the changes in the surfactant concentration were studied in the presence of the inert electrolyte. In addition, the stability of the emulsions was investigated as a function of time and intensity of the ultrasonication during a timescale of one month. Despite being able to produce emulsions containing few hundred nanometer drops, with the use of ultrasonicator, in the presence of 100 ppm PEI, 10 mM NaDS and 10 mM NaCl, the reproducibility was not fully successful. Furthermore, within a few weeks aggregation process was observed in these nanoemulsions. The stabilizing mechanism of polyelectrolyte/surfactant mixtures remains questionable and needs further investigations. Our observations reveal that the emulsification method has a more decisive role in the stabilization of emulsions than that of the stabilizers. In the future, I plan on conducting a more thorough research for the production of emulsions with HPH.hu_HU
Scope
dc.format.page
42hu_HU
Author
dc.contributor.inst
ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézet Fizikai- Kémiai Tanszékhu_HU
Keywords
dc.subject.hu
emulzióhu_HU
Keywords
dc.subject.hu
polimer/tenzid elegyekhu_HU
Keywords
dc.subject.hu
kémia alapszakhu_HU
Keywords
dc.subject.hu
szakdolgozathu_HU
Type
dc.type.type
hallgatói dolgozathu_HU
Release Date
dc.description.issuedate
2016hu_HU
Student's vocational, professional, specialization
dc.description.course
kémia alapszakhu_HU


Files in this item


Emulziók készítése polimer/tenzid elegyek segítségével
 

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record