„Az el nem veszett, de megtalált képek”

A dozen original photographs by Roger Fenton, a pioneer of photography and a founding member of the Royal Photographic Society. The collection of photos includes; pictures of the newly built Balmoral Castle, group portraits of kilted royal huntsmen, photos of the Braemar Gathering, the windings of the Dee, the bridge at Castleton and two Orientalising images. Five of these photos have not hitherto come to light in public collections anywhere else.

****

Roger Fenton világhírű múlt században élt angol fotográfus – aki a brit királyi család udvari fényképésze is volt – 12 eredeti, részben szignózott fotója került elő az ELTE Egyetemi Könyvtár metszettárából. A fotók némelyike – amelyekről mind a mai napig nem tudjuk, hogyan kerültek az Egyetemi Könyvtárba, egyáltalán Magyarországra – egyedülálló darab, a világon sehol másutt nem található nyilvános gyűjteményekben.

Miközben sok milliárd ember fényképezett és fényképez a világon, nagyon kevés azok száma, akik munkásságukkal beírják magukat a fotótörténetbe. Ezen kevesek közé tartozik a mindössze 11 éven át fényképező Roger Fenton (1819-1869), akinek 1851-ben keltette fel érdeklődését az akkor még újnak számító találmány. Párizsban Gustav Le Gray műtermében tanult fényképezni. Nem csupán fényképezett, ő volt például az egyik alapítója a világ legrégebben működő fotográfiai egyesületének, az 1853-ban alapított Royal Photographic Society-nek. Fenton volt a British Múzeum első hivatalos fényképésze. Számtalan műtárgyfotó viseli a szignóját. Ő készítette ekkoriban a királyi család portréit, kamerájával jelen volt hivatalos és néhány kimondottan magánéleti eseményen is. 1855-ben a krími háborúban fotózott, hírnevét itt készült fényképeivel alapozta meg. A képekből kiállításokat szervezett, a felvételei nyomán készült metszetek kiadványokban jelentek meg, díszalbumokba kötve a hadviselő felek uralkodóinak kincstárába kerültek. Fenton fényképei ma a világ valamennyi fontos gyűjteményében megtalálhatóak.A váratlan felfedezés nyomán immár Magyarországon is komoly anyag található, 12 eredeti Fenton-felvétel az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében. A nagyméretű, részben sópapír, részben albumin képek közül Fenton 3 darabot 1856-ban készített a skóciai Balmoralban, ezek a frissen elkészült királyi palotát és környékét ábrázolják, 4 képén skót nemzeti viseletbe öltözött vadászokat, hajtókat láthatunk. A további képeken skót tájak, valamint egy Braemar-i találkozóra összegyűlt vendégek és fogataik látszanak. Fenton másik kedvenc témája az egzotikum, az 1858 körül készített orientalizáló sorozata a keleti élet romantizált, idealizált bemutatása. Ezekhez a nyilvánvalóan beállított, egzotikus, néha finoman erotikus stúdiófotókhoz gyakran barátait kérte fel modellnek. E sorozat két képe az ismertebb Fenton-fotók közül való: egy muszlim férfi és egy korsót a fején egyensúlyozó arab nő jelenik meg rajtuk, műtermi környezetben. A 12 Roger Fenton fotót felbukkanásuk után körültekintően restaurálták és konzerválták, majd megtalálójuk, Dr. Papp Júlia írt róluk tanulmányt, mely további ismeretekkel gazdagítva a kiállítás katalógusában olvasható.A fotók – amelyeknek jelentőségével csak értékük vetekszik – most először láthatók a nagyközönség számára. Roger Fenton értékes fotográfiáin kívül számos 19. századi, fényképpel illusztrált hazai és külföldi könyvritkaságot is bemutat a kiállítás, amelyek több vonatkozásban is Fenton munkásságához kapcsolhatók. A tárlat külön érdekessége, hogy a fotográfiák érzékenységére való tekintettel különleges fényviszonyok között, azaz szinte sötétben lesznek láthatók.A kiállítás installációját Barna Gyula belsőépítész-iparművész, az általa szabadalmaztatott eljárással készült hullámkartonból tervezte.

A fotók az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár katalógusában megtekinthetők.

Legújabb feltöltések

Többet