Gélek előállítása mikrogélekből
mikrogélek
kémia alapszak
szakdolgozat
Abstract:
Az irodalomban már régóta foglalkoznak gélek előállításával mikrogélekből.
Ennek oka, hogy a keletkezett makrogélek a gyógyszerésztudományi területeken
sokkal jobban alkalmazhatók. A mikrogélek nagy előnye, hogy a válaszidejük nagyon
gyors, de az emberi szervezetben az ozmotikus nyomás hatására a szövetek
károsodását okozhatja. Ez a probléma már nem áll fent makrogélek esetében,
viszont a válaszidejük lassú. A mikrogélekből előállított makrogélek mindkét gél
előnyös tulajdonságait ötvözi, gyors a válaszidő, de nagy a méret, így nem károsítja
a szöveteket.
A célom az volt, hogy olyan mikrogélekből állítsak elő makrogélt, amik között
létrejövő összetartó erő az ellentétes töltésükből adódik. Az általam felhasznált
mikrogéleknek mag-héj szerkezetük van, a hőmérséklet érzékeny magra építettem
tisztán ionos héjat építettem. Munkám első részében az anionos iniciátorral készült
mag jellemzését végeztem el. A következő lépésben azonos tulajdonságú kationos
iniciátorral készült magot állítottam elő. Ezek után a kationos iniciátorral készült
magra építettem tisztán kationos héjat. Utolsó lépésben az ellentétes töltésű
mikrogélekből makrogéleket állítottam elő. A keletkezett gél szerkezete kompakt,
ruganyos, és nem törékeny, hőmérsékletváltozásra adott reakciója gyors, és
reverzibilis.
Célkitűzésem, hogy az előállított gél hőmérsékletfüggő, és pH függő
tulajdonságait vizsgáljam. További célkitűzésem, hogy a jövőben az előállított gélből
aerogéleket készítsek, vizsgáljam a kialakuló szerkezetet, a kialakító mikrogélek
összetételétől, és méretétől függően.
Összességében elmondható, hogy sikeresen állítottam elő makrogélt
mikrogélből, és a keletkezett gél hőmérsékletváltozás hatására adott válaszreakciója
gyors, és reverzibilis.