ß-D-galaktozidáz enzim immobilizálása és a rögzített enzim tulajdonságai
Megjelenés dátuma: 2020-05-08
Kulcsszó: enzim
laktáz
rögzítés
immobilizálás
stabilitás
újrafelhasználhatóság
enzimaktivitás
ONPG
laktózbontás
szakdolgozat
laktáz
rögzítés
immobilizálás
stabilitás
újrafelhasználhatóság
enzimaktivitás
ONPG
laktózbontás
szakdolgozat
Absztrakt:
Kutatómunkám célja a béta-D-galaktozidáz immobilizálási eljárásának kifejlesztése és vizsgálata volt, mely költséghatékonnyá teheti a laktóz mesterséges lebontását. Kovalens kötés létrehozásával rögzítettem az enzimet epoxi-metaktilát és epoxi-butil-metakrilát hordozón, majd optimalizáltam a rögzítés körülményeit. Meghatároztam az immobilizált enzim legfontosabb kinetikai paramétereit, pH-, termo- illetve tárolási stabilitását, emellett újrafelhasználhatósági vizsgálatokat végeztem.