Az élelmiszer-biztonság online információforrásai. A könyvtárak szerepe és lehetősége a vásárlói tudatosság növelésében
Date: 2020
Subject: élelmiszer-biztonság
online információforrás
vásárlói tudatosság
online információforrás
vásárlói tudatosság
MTMT: 31182548
DOI: 10.21862/infkoz.173
Abstract:
Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében 2010 és 2015 között „Környezettudományi
és agrártudományi tájékoztatás” címmel oktattam szakirányú kurzust a mesterképzésben
(MA) résztvevő, a Kutatásfejlesztési információmenedzser specializációt választó
informatikus könyvtáros hallgatóknak. A kurzus keretében számtalan hazai és külföldi agrártudománnyal,
élelmiszer-biztonsággal foglalkozó adatbázist tanulmányoztunk hallgatóimmal,
melyek nemcsak a tudományos kutatás céljait szolgálják, hanem gyakorlati jelentőséggel
bírnak a fogyasztók, a vásárlók számára is. A megismert adatbázisok azóta jelentős átalakuláson
mentek keresztül, formailag és tartalmilag egyaránt, így fokozott érdeklődéssel fordultam
ismét a téma irányába.
Az Eurobarométer-sorozat legfrissebb felmérésének eredményei azt mutatják, hogy vásárláskor
a fogyasztók számára a származás, az ár és az íz mellett az egyik legfontosabb tényező
az élelmiszer-biztonság. Ennek ismeretében joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehet
a könyvtár, ha a világhálót e témában elárasztó tartalmak helyett a valódi, magas színvonalú
forrásokra szeretné ráirányítani olvasói figyelmét? Melyek azok a hazai szakmai szervezetek,
amelyek gondoskodnak róla, hogy az élelmiszer-biztonságról szóló, közérdeklődésre számot
tartó információk elérhetők legyenek a világhálón az érdeklődők széles köre számára? A tanulmány
ezt a kérdéskört igyekszik körüljárni és betekintést nyújtani azokba a hiteles és folyamatosan
aktualizált adattárakba, melyek elősegíthetik a vásárlói tudatosság növelését, és bárki
számára térítésmentesen elérhetők.