Jód adagolás hatása rhizoboxban nevelt sárgahüvelyű bokorbabnövények jódfelvételére
TDK dolgozat
Környezettudományi TDK
Absztrakt:
Az emberi szervezet egészséges működése érdekében a makroelemek (pl. szén, oxigén, foszfor, nitrogén) mellett nélkülözhetetlen különböző mikroelemek (pl. vas, cink, szilícium, szelén, jód), más néven nyomelemek jelenléte is. Azonban a mikroelemek táplálékkal történő bevitelét a talajokon termő növények csak részben biztosítják, ezért pótlásukat külső forrásokból kell megoldani. Napjainkban a probléma megoldására számos alternatíva létezik, például különböző étrend kiegészítők használata, tudatos étrend kialakítása, valamint például a jód esetén jódozott só fogyasztása. Számos nyomelemre nézve a lakosság nagy része hiányban szenved, melyekből a jódhiány és az általa okozott problémák kiemelkedően fontosak. A jód a halogén elemek csoportjába tartozó kémiai elem, mely az emberi szervezetben esszenciális elemként funkcionál. A lakosság körülbelül 35%-a érintett a jódhiányban, mely számos egészségügyi kockázatot von maga után, hiszen lényeges eleme az emberi szervezetben végbemenő fiziológiai folyamatoknak. A jódhiány megoldására lehetséges megoldás lehet az ivóvizek és öntözővizek jód koncentrációjának növelése. Az utóbbi években egyre több mezőgazdasági tevékenység során a műtrágyát és az öntözővizet esszenciális mikroelemekkel (például jóddal) adagolják (Lawson P.G. et al. 2015; Voogt, W. et al. 2014). Egyes növények képesek ezeket az elemeket bizonyos részeikben akkumulálni oly mértékben, hogy fogyasztásukkal orvosolhatóak a különböző nyomelem hiány következtében fellépő betegségek. Tudományos diákköri dolgozatomat egy NVKP 16-1-2016-0044 pályázat keretei között készítettem el az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetében (MTA ÖK DKI). Munkám során tenyészedényekben (rhizoboxokban) nevelt sárgahüvelyű bokorbab (Phaseolus vulgaris L. convar. nanus.) különböző részeinek (gyökér, szár, levél, virág, termés) jódfelvételét vizsgáltam kálium-jodiddal adaléklolt öntözővíz alkalmazásával.